Error message

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 697 of /var/www/vhosts/49-1/www/includes/bootstrap.inc).

Uusi toivo 1 / 2016

Me tunnemme Arskan

pääkirjoitus 

Sininauhaliiton jäsenyhteisöt tuntevat Arskan todellisuuden. Kun Arskasta puhutaan 3 miljardin 

säästötalkoissa palveluiden hevijuuserina, meidän kenttämme väki tietää ja tuntee hänet ihmisenä. Yksilönä kaikkine karvoineen ja persoonallisine piirteineen. Me tiedämme useimmiten parhaiten, mikä Arskan kohdalla toimii ja mikä ei.

Huhtikuun alussa kuulimme, että sote-uudistus tarkoittaa asiakaskeskeisyyttä ja valinnanvapautta. Ministeriö- ja maakuntatasolla ollaan kuitenkin valitettavan kaukana Arskasta ja hänen todellisuudestaan.

Jos uuden mallin kehittäjät todella haluavat varmistaa, että sote-uudistuksen keskiössä on asiakas, kannattaa arjen asiantuntijat ottaa mukaan kehittämiseen pikapikaa. Järjestöillä on korvaamatonta asiantuntemusta, ammattitaitoa ja arvopohjasta nousevaa sitoutumista. Tämä koskee erityisesti toimimista kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten kanssa.

Kuka tuottaa Arskan lakisääteiset palvelut sitten kun maakunta hankkii niitä? Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden halutaan lähtevän uuteen rakenteeseen samalta viivalta. Kenelläkään ei ole itseoikeutetusti ohituskaistaa tuottaa palveluita. Yhdenkään palveluntuottajan ei ole syytä huutaa tuottamiensa palveluiden puolesta, elleivät ne osoittaudu kaikkein vaikuttavimmiksi. Se on Arskan etu.

On kuitenkin syytä kysyä, minkälaista vaikuttavuutta palveluiden tuottaja saa palveluillaan aikaan. Järjestöjen tuottamien palveluiden mahdollinen tuotto ohjataan sataprosenttisella varmuudella takaisin Arskan auttamiseen. Se on tuloksellista.

Arskan kannalta oleellista on saada lakisääteiset palvelut sekä muu hänen arkeaan tukeva toiminta yhtenä vaikuttavana kokonaisuutena. Järjestöillä on loistava tulevaisuus, kun ne luovat kumppaneina, uusien toimintamallien avulla Arskan arjesta toimivan kokonaisuuden. Meidän on murrettava poterokulttuuri, jossa jokainen toimija ajattelee Arskaa ainoastaan oman toimintansa kautta. Sellaisessa kulttuurissa kenelläkään ei ole kokonaisuus hallussa.

Yhteisellä tekemisellä ja yhteisiä ketjuja muodostamalla saadaan tehostettua Arskan tuen kohdentumista oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. 

Entä syrjäseudut? Tämän lehden peliongelmaa käsittelevässä jutussa kerrotaan, kuinka maaseudulla ammattilaisten tietotaito peliongelmasta on ohuella pohjalla. Pelastaako tuleva sote-uudistus maaseutujen Arskat? En usko. Epäilen, että maaseudun Arskan pelastajaksi sotesta ei ole. Mutta silloin paikalle voi rientää aatteellinen järjestö, jolle Arskan auttaminen on sydämen asia. Jälleen kerran. Tähän päättäjäkin taitaa luottaa.

Aarne Kiviniemi, johtaja, Sininauhaliitto

Lue koko lehti

Sininauhaliiton jäsenyhteisöt tuntevat Arskan todellisuuden. Kun Arskasta puhutaan 3 miljardin 

säästötalkoissa palveluiden hevijuuserina, meidän kenttämme väki tietää ja tuntee hänet ihmisenä." data-share-imageurl="">