Error message

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 697 of /var/www/vhosts/49-1/www/includes/bootstrap.inc).

Uusi toivo 1 / 2017

Sininauhaliike – yhdessä #ihmisenpuolella

pääkirjoitus

En ole vielä tavannut alkoholistia tai huumeriippuvaista, joka olisi aloittanut juomisen tai aineiden käytön tullakseen riippuvaiseksi. Päihteiden käytöllä tavoitellaan positiivisia vaikutuksia kuten rentoutumista, mielihyvää, ahdistuksen ja masennuksen lievittymistä ja lukemattomia muita asioita.

Niitä myös saadaan, koska käyttö jatkuu. Jossain vaiheessa päihteet alkavatkin hallita ihmistä, käytön antamia positiivisia asioita on entistä vähemmän ja haittoja entistä enemmän. Kukaan ei tahallaan tee itsensä kannalta haitallisia päätöksiä. Taustalla on aina muita syitä ja parhaalla käytettävissä olevalla tiedolla ja kokemuksella tehtyjä päätöksiä.

Siitä huolimatta edelleen törmää käsityksiin siitä, että päihderiippuvuus on ihmisen omaa syytä. Nämä asenteet heijastuvat päihdeongelmaisten kohteluun yhteiskunnassamme valitettavan usein.

Jaakob oli huijari, Pietari oli äkkipikainen, Daavid oli pettäjä, Nooa oli juoppo, Joona juoksi Jumalaa pakoon, Paavali oli murhaaja ja vainoaja, Gideon oli epävarma, Tuomas epäilijä. Martta murehti, Elia oli oikukas, Mooses änkytti, Sakkeus oli lyhyt, Abraham vanha ja Lasarus kuollut.

Siitä huolimatta Jumala käytti heitä kaikkia ja uskoi heihin, antoi toivoa ja rakasti heitä. Samalla tavalla jokaisessa ihmisessä on jotain hyvää ja arvokasta, josta ottaa kiinni, jos sen vain pystyy näkemään. Työntekijän ja vertaistuen tehtävänä on luoda toivoa paremmasta huomisesta. Ilman rakkautta ei olisi uskoa eikä toivoa.

Sininauhaliitto kehittää viestintäänsä osana vaikuttamis- ja asiantuntijatyötämme. Pyrimme sen avulla entistä vahvemmin tuomaan esiin huono-osaisuutta Suomessa ja ehdottamaan ratkaisuja. Tavoitteemme on, että Sininauhaliitto tunnetaan kahden vuoden kuluttua raikkaasta ja rohkeasta viestintäkulttuuristaan, joka on ihmisen puolella. 

Teemu Tiensuu
Twitter: @TeemuTiensuu

Elämä tapahtuu virastoaikojen ulkopuolella

Kuningatar Alkoholi

Päihde- ja mielenterveystyö lyövät kättä merkittävällä tavalla Sininauhaliiton jäsenyhteisöissä

Lue koko lehti

pääkirjoitus

En ole vielä tavannut alkoholistia tai huumeriippuvaista, joka olisi aloittanut juomisen tai aineiden käytön tullakseen riippuvaiseksi. Päihteiden käytöllä tavoitellaan positiivisia vaikutuksia kuten rentoutumista, mielihyvää, ahdistuksen ja masennuksen lievittymistä ja lukemattomia muita asioita." data-share-imageurl="">