Error message

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 697 of /var/www/vhosts/49-1/www/includes/bootstrap.inc).

Uusi toivo 3-4 / 2016

Yhteiseen sote-rintamaan

pääkirjoitus

80-vuotias Sininauhaliitto aloittaa uutta vuosikymmentä sisäisen ja ulkoisen muutoksen keskellä. Yhteiskunta valmistautuu maakunta- ja sote-uudistukseen, josta juuri kukaan ei tunnu tietävän, mitä se tuo tullessaan.

Sininauhaliiton, -säätiön ja -osakeyhtiön muodostama konserni on purettu ja liitto keskittyy alkuperäiseen perustehtäväänsä kristillistä päihdetyötä tekevien järjestöjen keskusliittona. Sininauhaliiton hallinnoiman säätiön ja osakeyhtiön kilpailu liiton muita palveluntuottajajärjestöjä vastaan on aiheuttanut ristiriitoja ja epäluottamusta Sininauhaliiton ja jäsenjärjestöjen välille. 

Nyt on aika rakentaa yhteyttä koko sininauhayhteisön kesken ja kiinnittää huomio siihen, mikä meitä yhdistää eikä siihen, mikä meitä erottaa.

Jorma Niemelä kirjoittaa omassa artikkelissaan, miten ”Sininauhaliiton toimintaa onkin luonnehdittu yhdeksi merkittävimmistä ekumeenisista liikkeistä Suomessa.” Niemelä kannustaa järjestöjä valmistautumaan sote-uudistukseen rohkeasti yhteistyössä. Uudistukseen liittyy järjestöjen osalta uhkia, jotka on syytä tiedostaa, mutta myös mahdollisuuksia. Soteen valmistautuminen edellyttää uudenlaista yhteistyötä ja uudenlaista kumppanuutta. Se on kuin muurin rakentamista, jossa on syytä toimia yhdessä, kuten juutalaiset Nehemian johdolla toimivat.

Sari Jurvansuun tutkimus osoittaa, että Sininauhaliiton jäsenjärjestöt toimivat erityisesti kaikkein huono-osaisimpien ihmisten parissa. Se tekee todeksi myös Raamatun sanat ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.” (Matt. 9:12-13, Mark. 2:17) Se on myös ihmisryhmä, jonka on arveltu jäävän maakunta- ja sote-uudistuksessa kaiken muun jalkoihin.

Sininauhaliitolla ja minulla sen uutena johtajana on etuoikeus koota jäsenjärjestöjä yhteiseen sote-rintamaan huono-osaisten ja syrjäytettyjen auttamiseksi. Kohta alkaa olla kiire, mutta vielä ei ole liian myöhäistä. Ensi vuonna Sininauhaliiton tärkeimpänä tavoitteena on parantaa liiton ja jäsenjärjestöjen välistä luottamusta ja tukea jäsenjärjestöjä sote-uudistukseen valmistautumisessa. Sen me voimme tehdä vain yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa.

Teemu Tiensuu
Twitter: @TeemuTiensuu

 

Lue koko lehti (PDF)

80-vuotias Sininauhaliitto aloittaa uutta vuosikymmentä sisäisen ja ulkoisen muutoksen keskellä. Yhteiskunta valmistautuu maakunta- ja sote-uudistukseen, josta juuri kukaan ei tunnu tietävän, mitä se tuo tullessaan." data-share-imageurl="">