Pilkeporukat ovat loistava esimerkki kaupunkien ja järjestöjen yhteistyöstä

Valtakunnallinen ikääntyneiden päihdetyön foorumi Turussa juhlistaa Pilke-toiminnan 15-vuotista taivalta. Pilke-toiminnassa päihteitä käyttävät yli 60-vuotiaat halutaan takaisin elämään tavallista ja säännöllistä arkea. Pilke-ryhmät ovat vertaistuellisia pienryhmiä, pilkeporukoita, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä yli 60-vuotiaita etsitään, kutsutaan ja saatetaan.

Pilke-ryhmät ovat esimerkki kaupungin ja järjestöjen kuten Fingerroosin säätiön ja Sininauhaliiton tiiviistä yhteistyöstä, jota tehdään lähellä päihteitä käyttäviä ikääntyneitä.

Pilke-ryhmätoiminnan täyttäessä 15 vuotta Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö haluaa yhdessä Turun kaupungin ja Fingerroosin säätiön kanssa kutsua Suomen kaikki Pilke-toimijat sekä ikääntyneiden päihdetyön kehittämisestä kiinnostuneet Turkuun.

Aika: Tiistaina 14.11.2017 klo 9.30–15.45
Paikka: Kylpylähotelli Caribia, Turku
Katso tarkempi ohjelma 

Turussa Pilke-toimintaa vuodesta 2015

Pilke-ryhmiä kokoontuu Turun ohella Helsingissä ja Raumalla. Niiden tavoitteena on tuoda mielekkään tekemisen kautta iloa ja osallisuutta elämään. Viikoittaisissa tapaamisissa tehdään kaikkea sellaista, mitä ryhmään osallistujat ovat suunnitelleet yhdessä.

– Pilkeporukoita ohjaavat koulutetut ammattilaiset. Ryhmien tavoitteena on tuoda arkeen säännöllisyyttä, ehkäistä syrjäytymistä ja tukea arjessa selviytymisessä, kertoo Katariina Hänninen Sininauhaliitosta.

Turussa toimii kolme Pilke-ryhmää, joista ensimmäinen aloitti keväällä 2015. Ne toimivat Keskustan, Varissuon sekä Pansio-Jyrkkälän alueilla. Neljäs ryhmä on alkamassa lähiaikoina.

- Pilke-ryhmät ovat hieno esimerkki kaupungin ja järjestöjen toimivasta ja ikäihmisiä alueilla osallistavasta toiminnasta, palvelupäällikkö Leena Rinne Turun kaupungin kotihoidosta toteaa.

Turun Pilke-toimintaa tekevät yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kotihoito ja hyvinvointikeskukset sekä Fingerroosin säätiön Löytävä-hanke. Ryhmän ohjaajina toimivat yhdessä kotihoidon ja Fingerroosin säätiön työntekijä.

Turussa koulutettiin ensimmäiset pilkeryhmien ohjaajat kaupungin ja Sininauhaliiton yhteistyönä vuonna 2015.

LISÄTIEDOT

Toiminta on käynnistynyt Helsingin Diakonissalaitoksella vuonna 2002. Ikääntyneiden vertaistuelliset päivätoimintaryhmät eli pilkeporukat ovat syntyneet osana Sininauhaliiton ”Liika on aina liikaa – ikääntyminen ja alkoholi” -hanketta (2005–2011). Vuodesta 2012 Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö on jatkanut STEA:n (aiemmin RAY:n) ja Veikkauksen tuella Pilke-toiminnan kehittämistä ja levittämistä uusille paikkakunnille.

Pilke-toiminta 15 vuotta - Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa

Ikääntyneiden päihdetyö (Sininauhaliitto)

Pilke-toiminta Turussa (turku.fi)

Rollaattori nurkkaan - Ikäinstituutti vei ikämiehet kuntosalille (stm.fi)

Ihminen kelpaa sellaisena kuin on - pilkeohjaajan käsikirja (Helsingin Diakonissalaitos)

Valtakunnallinen ikääntyneiden päihdetyön foorumi Turussa juhlistaa Pilke-toiminnan 15-vuotista taivalta. Pilke-toiminnassa päihteitä käyttävät yli 60-vuotiaat halutaan takaisin elämään tavallista ja säännöllistä arkea. Pilke-ryhmät ovat vertaistuellisia pienryhmiä, pilkeporukoita, joihin päihteitä käyttäviä ja elämäntapansa syrjäyttämiä yli 60-vuotiaita etsitään, kutsutaan ja saatetaan." data-share-imageurl="">